Er du studerende, har du ofte ikke det store økonomiske råderum. Et lån kan være fristende, hvis du ikke har nok penge mellem hænderne. Her får du 3 gode råd til dig, der vil låne penge som studerende.
Det er langt fra de fleste studerende, der har mange penge mellem hænderne. Det er svært at balancere en sund økonomi med dét at skulle studere mange timer hver uge. Derfor er der flere og flere studerende, der optager lån.
Et privatlån kan være med til at gøre hverdagen som studerende lettere, men du bør være opmærksom på de forskellige faldgruber, der er, når du låner penge som studerende. Herunder får du 3 gode råd til dig, der overvejer at låne penge til at forsøde studietiden.
#1: Læg et budget, før du låner
Det bedste, du kan gøre, er at spare op, og det bør altid være den første mulighed, du overvejer, inden du tager et lån. Det kan være, at du har en opsparing, som du kan tage lidt af og på den måde låne af dig selv. Det er dog langt fra de fleste studerende, der har en stor opsparing, de kan låne fra.
Hvis ikke det er tilfældet, kan et lån være en mulighed. Før du snakker med din bank eller går videre med dine låneplaner, er det vigtigt, at du lægger et budget, så du ved, hvor stort et råderum du har om måneden. Det vil give dig et indblik i, hvor hurtigt du kan betale dit lån af igen – og samtidig vil det være noget, din bank kræver af dig, hvis de skal give dig lov til at låne penge.
Brug tid på at udarbejde et ordentligt og grundigt budget, der dækker alle dine månedlige udgifter. Vær opmærksom på, at der skal være luft i dit budget til at dække eventuelle uforudsete udgifter som tandlægeregning og lignende.
Når du har kortlagt alle dine udgifter, trækker du beløbet fra din indtægt, og så har du dit økonomiske råderum. Det er det, du skal bruge til at betale dit lån af med, så det er vigtigt, at du tager højde for, at du har råd til det.
#2: Forhør dig hos din bank
Når du har lavet dit budget, hvor alle indtægter og udgifter er dokumenteret, skal du booke et møde med din bankrådgiver. Til mødet vil I gennemgå dit budget, så begge parter er sikre på, at der er taget højde for alt.
Efterfølgende vil banken tage stilling til, om der er mulighed for at give dig et lån. Vær også klar over, at du skal fortælle din bank, hvad det er, du vil låne til, og hvor meget du har mulighed for at betale tilbage ad gangen.
#3: Gør brug af det billige SU-lån
Et godt alternativ til at låne penge i banken, er SU-lånet. Det er billigere end de fleste bankers lån, og samtidig er det ikke et lån, du skal betale af her og nu. Det venter du med, til du er færdig med dit studie og (forhåbentligt) har fået dig et arbejde.
SU-lånet er en god mulighed, men pas på med at låne bare for at låne. Du låner et beløb hver måned, så det kan hurtigt ende med at blive dyrt, hvis ikke du holder øje med, hvor meget du låner. Lån derfor kun til det allermest nødvendige.
Skriv et svar