Forkortelsen RKI står for Ribers Kredit Information og er et register, der holder styr på det, der i daglig tale kaldes for ”dårlige betalere”. Det vil sige, at det er et register over dem, der af den ene eller den anden årsag ikke har været i stand til at betale en eller anden form for gæld og dermed er de havnet i registeret over dårligere betalere – RKI.

Der kan være mange årsager til, at man ikke kan betale sin gæld og dermed bliver registreret i RKI. Måske har man været ude for et dødsfald i den nære familie, har været igennem en skilsmisse, eller er blevet uarbejdsdygtig af en eller anden årsag. Fælles er, at man ikke har været i stand til at betale de regninger, som er kommet ind af brevsprækken eller de lån, som man har optaget.

Nogle kommer derfor uforskyldt til at stå i registeret.

Hvad betyder det for dig at være registreret i RKI?
Når du som dårlig betaler bliver registreret i RKI, betyder det i korte træk, at de virksomheder, som du eventuelt ønsker at handle med, kan se at du er registreret i RKI som værende dårlig betaler. Dermed har de muligheden for at vurdere, om de vil have dig som kunde eller ej. Vil de ikke det, er de i langt de fleste tilfælde i deres gode ret til at takke nej til at have dig som kunde.

I praksis vil det betyde, at langt de fleste virksomheden ønsker betaling forud, for de varer de leverer. Det kan også betyde, at du ikke har mulighed for at få udstedt et kreditkort eller andre former for betalingskort, som afregnes bagud. Ligeledes kan du have svært ved at købe varer på afbetaling eller låne penge til simple forbrugsgoder. Med andre ord, er der en række ting, som bliver mere besværligt, hvis man bliver registreret i RKI. Og der vil sjældent være tale om billige lån.

Ønsker du lån trods RKI, er findes der dog løsninger på og selvom det kan være svært, så er der muligheder for at komme ud af RKI igen.

RKI sletning

Når du har betalt den gæld, som du er blevet registreret for, bliver du slettet fra RKI. Hvis du ikke betaler din gæld indenfor 5 år, vil din registrering blive slettet, grundet forældelsesregler på registreringer, men det ændrer ikke på, at du stadig skylder penge, indtil du har betalt din gæld. Hvis du er registreret i RKI grundet konkurser, tvangsauktion eller lignende forhold, så gælder der dog andre regler, hvilket du selv bør undersøge nærmere.

I flere tilfælde, vil det være en stor fordel først at afbetale den gæld, der er registreret i RKI, så du kan blive slettet fra RKI. Dermed vil du ikke længere være registreret som dårlig betaler og du vil igen have muligheder for at låne penge. Dette vil selvfølgelig være en vurdering fra sag til sag og noget, som man bør tale med sin økonomiske rådgiver omkring.

Under alle omstændigheder vil det bedste være ikke at blive registreret i RKI, da det gør det vanskeligere for dig at låne penge. Hvis du allerede er registreret i RKI, så er dine muligheder begrænsede, men du kan læse mere om eventuelle muligheder for RKI lån og lån uden sikkerhed.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Hvad er RKI?, 10.0 out of 10 based on 1 rating